Uit de Blog...Abonneer nu

Geluidsabsorberend en geluidsisolatie: twee begrippen niet te verwarren

Soms hebben we de neiging om geluidsisolatie te verwarren met geluidsabsorberend, maar eigenlijk zijn het absoluut verschillende concepten vanuit alle gezichtspunten.

Met geluidsisolatie bedoelen we alle handelingen die nodig zijn om te voorkomen dat een geluid een slagboom passeert, een locatie binnenkomt of verlaat, zoals een ruimte of een heel gebouw. Akoestische isolatie biedt geluidsisolatie die de diffusie van binnenkomend geluid beperkt, waardoor het geluid van buiten of uitgaand wordt gedempt met geluiden die in de kamer worden geproduceerd en die u wilt isoleren.

Voor dit doel is het noodzakelijk om hoogwaardige geluidsisolerende materialen te gebruiken. Meestal dringt het geluid door op een locatie waar zelfs de lucht kan “passeren”. Het geluid kan worden verminderd als de trillingen ook worden geëlimineerd. Lucht en trillingen moeten teniet worden gedaan door de structuur van de locatie fysiek te wijzigen door middel van geluidsisolatie.
Het beste resultaat kan al tijdens de planningsfase worden bereikt, zoals vastgesteld in de verordening over dit onderwerp. Vervolgens kunt u de akoestische isolatie van de muren regelen door keuzes te maken op basis van de materialen, installatietechnieken en indeling van de ruimtes. In plaats daarvan, als het gebouw wordt gebouwd zonder de geluidsisolatie van de kamers te plannen, zal het nodig zijn om later in te grijpen door middel van restauratiewerkzaamheden.

Geluidsisolatie is dus een structurele ingreep die moet worden uitgevoerd tijdens de bouw of renovatie.
Aan de andere kant is geluidsabsorptie een heel ander concept. Het akoestische correctiewerk vindt plaats met behulp van geluidsabsorberende panelen en stoffen om nagalm te absorberen die wordt veroorzaakt wanneer het geluid een oppervlak raakt en terugkomt. Als de geluidsgolven elkaar overlappen, produceren ze nagalm, een vervelend achtergrondgeluid dat vooral wordt waargenomen op gedeelde plaatsen zoals kantoren, restaurants, clubs en scholen. Daarom corrigeert geluidsabsorptie de akoestiek van een plaats met panelen die geluid absorberen en nagalm vermijden, maar niet geluiddicht zijn.

Uiteraard is het niet nodig om de wanden volledig te bedekken met geluidsabsorberende panelen, maar een akoestische analyse van de ruimte met behulp van moderne software maakt het mogelijk om te evalueren wat het geluidsabsorberende oppervlak is dat nodig is voor het beste resultaat.

Geluidsabsorptie kan daarom op elk moment op een locatie worden bereikt door eenvoudigweg geluidsabsorberende panelen te installeren die er nu ook uitzien als elegante en designobjecten. De Snowsound producten van Caimi Brevetti zijn bijvoorbeeld echte meubelstukken, zeer elegant, kleurrijk en bijzonder zoals de Si Sboccia, in de vorm van een bloem, of de Botanica en de Flap.

Vaak zijn geluidsabsorberende panelen ook op scholen nodig om nagalm te voorkomen in de brede klaslokalen die door Covid-19 zijn vergroot of in technische en taallaboratoria of zelfs in sportscholen die vaak zeer hoge plafonds hebben.
Deze panelen verbeteren de akoestiek aanzienlijk, waardoor het welzijn in de kamers toeneemt.

About Marco Olivieri

Oprichter en CEO van La Mercanti Srl. Marketing en Sales expert. Strategie-implementatie, innovatie en een uitstekende bedrijfsvoering. “Ik zie mijzelf als een innovatieve denker en een leergierig iemand. Ik kom graag met nieuwe ideeën naar buiten om de initiatieven van mijn medewerkers te stimuleren”.

Speak Your Mind

*