Uit de Blog...Abonneer nu

Muziek op kantoor: voor- en nadelen

†Het basisritme van een old-school hip-hop lied, het koningklijke van Wagner’s Ride of the Valkyries om je hartslag omhoog te brengen, een vrolijk deuntje om de sfeer te verlichten aan het eind van een lange werkdag: als je een hoofdtelefoon op het werk gebruikt om de concentratie vast te houden en je af te schermen van afleiding, zult u ongetwijfeld een minitieus samengestelde “afspeellijst” hebben.

Als u zichzelf herkent in bovenstaande omschrijving dan maakt u deel uit van één van de twee groepen die al jarenlang partij gekozen hebben in het debat over de voor- en nadelen van muziek op de werkplek. Een eeuwenoud probleem – vandaag nog steeds relevant – waar nog steeds geen alomvattende oplossing voor is gevonden.

Luisteren naar muziek kan de productiviteit verhogen

Dit is waarschijnlijk een bewering waarmee we allemaal kunnen instemmen, maar is het nodig voor het “geluksgevoel” van de medewerker? Volgens een in Workforce gepubliceerd onderzoek van detacherings- en wervingsbedrijf Robert Half, moeten we het feit in acht nemen dat de mogelijkheid om op de werkplek naar muziek kunnen luisteren een van de geluksfactoren kan zijn.

De reden is eenvoudig: als we deelnemen aan deze activiteit komt er dopamine vrij in ons lichaam dat een gevoel van tevredenheid genereert. Luisteren naar muziek via een hoofdtelefoon kan daarnaast de invloed van geluidshinder tegengaan, beschermen tegen de continue brom en de vrijlating van het zogenaamde stress hormoon cortisol tegengaan.

Let echter op, muziek op de werkplek is niet voor iedereen
Zoals bij alles, niet alles dat blinkt is goud. Terwijl voor de ene werknemer de stimulans van de juiste gitaarriff nodig heeft kan dit voor de andere werknemer een bron van ergernis zijn.

Tegelijk werken en luisteren naar muziek betekent multitasking. Dit is een talent dat niet iedereen gegeven is en dat besef is een eerste stap voor begrip.

Er is één soort werk waarover beide groepen het eens zijn, zelfs de meest fervente anti muziek aanhangers.

Achtergrondmuziek helpt iedereen om meer productief te zijn bij repeterende werkzaamheden.

Er zijn tal van studies over dit onderwerp. Een studie, die is gepubliceerd in 1972, in het bijzonder is een van de meest geciteerde en vormt de basis voor duizenden onderzoeksprojecten over de hele wereld die allemaal tot dezelfde conclusie komen.

Negatieve effecten van muziek op kantoor
Als muziek uit een gedeelde luidspreker komt in plaats van uit een hoofdtelefoon bestaat het risico dat een “verkeerd” liedje onherstelbare ergernis of afleiding veroorzaakt. Dit is wat vaak gebeurt in kleien kantoren wanneer niet iedereen dezelfde muzieksmaak heeft die wordt aangeboden door de radio of de collega een werkplek verder.

Zoals reeds op deze pagina’s toegelicht kan het gebruik van een hoofdtelefoon leiden tot een breuk in de relaties tussen collega’s. Het isoleren van jezelf kan beschouwd worden als het in willen stellen van een barrière vanwege een vermeende afkeer of onverschilligheid ten opzichte van de collega’s.
Als u besluit om toch een hoofdtelefoon te dragen maak dan helder en duidelijk naar de collega’s dat dit niet is om je af te schermen van de collega’s; het samen vinden van de meest aanvaardbare oplossing blijft het beste.

Welke muziek zou je moeten luisteren tijdens het werk?
Heeft u de behoefte uzelf te isoleren met behulp van uw eigen muziek om beter te kunnen werken? Hier zijn enkele tips om u te helpen een perfecte playlist samen te stellen.

Vermijd extreem gestructureerde muziekstukken
Een beperkt aantal hoge en lage stukken, een beperkt aantal instrumenten, één vocalist. Muziek die extreem complex en gestructureerd is vraagt om goed naar te luisteren en leidt dus af van het werk. Uiteraard is dit niet van toepassing op klassieke muziek!

Kijk uit met de teksten
Soms is het beter om naar muziek te luisteren die onbekend is of die slechts weinig tekst heeft om associaties voorkomen tussen luisteren en werk. Dit onderscheid is bijzonder belangrijk bij taken waarbij taal een rol speelt, zoals het schrijven van e-mails of een persbericht.

Taakgerichte genres
Volgens een studie van The Telegraph zorgt klassieke muziek voor het nauwkeuriger volbrengen van wiskundige en rekentaken, zorgt popmuziek voor snelheid bij het invoeren van data, terwijl electronische muziek de focus versterkt bij het proeflezen.

Iedereen zijn of haar eigen keuze
Een laatste en misschien wel meest belangrijke tip: luister niet naar muziek die niet aanspreekt; dan is het beter om helemaal niet naar muziek te luisteren. Er is niets erger dan te moeten luisteren naar een vreselijk lied omdat er nu eenmaal muziek op moet staan.

About Marco Olivieri

Oprichter en CEO van La Mercanti Srl. Marketing en Sales expert. Strategie-implementatie, innovatie en een uitstekende bedrijfsvoering. “Ik zie mijzelf als een innovatieve denker en een leergierig iemand. Ik kom graag met nieuwe ideeën naar buiten om de initiatieven van mijn medewerkers te stimuleren”.

Speak Your Mind

*