Uit de Blog...Abonneer nu

Is een open werkomgeving slecht voor jou? Niet met deze trucs en voorzieningen.

Volgens een Amerikaans onderzoek van Bospar zijn het gebrek aan privacy, geluidsoverlast en concentratieproblemen de factoren tegen kantoortuinen. Deze theorie wordt door studies uit Duitsland, die een verslechtering laten zien van de fysieke en mentale toestand van werknemers in kantoortuinomgeving, ondersteund.

En toch, er zijn net zoveel geldige redenen om kantoortuinen en open werkplekken te verdedigen: open en laagdrempelige communicatie, flexibele en modulaire werkplekken, lagere operationele kosten voor kantoor en management spreken in het voordeel van open werkplekken.

Wat als nu de beste oplossing is om het beste van beide werelden te combineren? Het is het proberen waard.

Houd alles gescheiden? Ja, maar wel op de juiste manier.

Voor het opdelen van een open ruimte moet u de verschillende functionele gebieden die in het huidige kantoor voorkomen identificeren: voor alle activiteiten met betrekking tot communicatie en contact, rust en stilte of activiteiten waar snelle toegang tot andere werkstations gewenst is. Als u de meest efficiënte kantoor layout hebt uitgezocht, kunt u de gebieden het beste markeren. Wanden, scheidingen, boekenkasten en akoetsische panelen zijn een geweldige oplossing, maar enkele grote planten kunnen dit ook.

Om een grotere visuele indruk van de opgedeelde ruimte te creëren kunt u gebruik maken van kleur codes en verschillende materialen, aangezien zelfs een andere kleur van de muur of van de vloer verkleint de spreiding in de ruimte.
Wat het meest telt is de zekerheid dat elke werkplek voldoende daglicht krijgt, waar mogelijk.

Betrek mensen erbij
Het betrekken van iedereen bij de keuzes over de indeling van de kantoorlayout is een eenvoudige en effectieve bedrijfsstrategie.
Een werkplek die tegemoet komt aan de wensen en behoeften verhoogt de motivatie en tevredenheid. Een opkomende trend – een variant op co-working – impliceert “hot desking”, waarbij mensen vrij zijn om gedurende de dag verschillende werkzones en plekken te gebruiken in het kantoor, afhankelijk van de taak die ze moeten uitvoeren.

Verlaag het volume
Een open kantoor is een uitdaging op het gebied van akoestiek en functionele zonering heeft een poistief effect op het geluidsniveau.
Om in het algemeen het achtergrondgeluid te verlagen zijn bouwkundige ingrepen noodzakelijk en een van de oplossingen – die met een specialist moeten worden besproken – is om geluidsisolatie of akoestische panelen aan te brengen tegen wanden of als plafond.

Breng natuur in het kantoor (en andersom)
Een “groene” kantooromgeving, vol met planten, hout, daglicht en ramen met uitzicht naar de buitenwereld zijn een actuele ontwerptrend bij kantoorinrichtingen. De band tussen de natuur en een gezonde werkplek wordt ondersteund door een steeds groter wordend aantal studies, waarbij Amerikaanse bedrijven nu de gewoonte van actieve “lopen en staan” vergaderingen op zonninge dagen in de open lucht of in een groene stedelijke ruimte omarmen.

Een dosis van een herstellende buitenruimte als compensatie voor een open werkruimte.

About Marco Olivieri

Oprichter en CEO van La Mercanti Srl. Marketing en Sales expert. Strategie-implementatie, innovatie en een uitstekende bedrijfsvoering. “Ik zie mijzelf als een innovatieve denker en een leergierig iemand. Ik kom graag met nieuwe ideeën naar buiten om de initiatieven van mijn medewerkers te stimuleren”.

Speak Your Mind

*